Oost-Vlaanderen vanuit een aparte invalshoek

Een ballonvaart als geschenk

Een verjaardagskaart, dat was mijn geschenk. Met enkele eenvoudige zinnetjes. Hou zaterdag 11 en zondag 19 juni vrij. Wedden dat je nooit kan raden wat je dit jaar krijgt als cadeau? Op 11 juni gebeurde er eerst niks speciaals. Tot ongeveer 14 uur in de middag. Toen kreeg mijn vriend een telefoontje waarvan ik alleen “super” had begrepen.

Even later zaten we in de wagen. Van Nukerke reden we naar Ronse in Oost-Vlaanderen. We stopten bij een stuk weiland. Er stonden al enkele vrienden te wachten. Iedereen wenste me een gelukkige verjaardag. Maar niemand wilde iets verklappen. Even later kwamen mijn ouders langs en tien minuten daarna die van mijn vriend. Ineens reed een SUV met de typische aanhangwagen van een ballonvaarder het grasveld op.

Ik kon het niet laten: “Oh nee, het is niet waar, hé. Een ballonvaart, hier in Oost-Vlaanderen. Gij kieken…” Iedereen lachte…

Skyviewballoons uitzicht

Het allerleukste verjaardagsfeest ooit 

Na een korte kennismaking ging het team van Ramses aan de slag. Snel en efficiënt. Al snel waren alle mannen in het gezelschap mee aan het sleuren met allerlei materiaal. In geen tijd lag er een lege ballon op het gras. Vakkundig werd hij aan de mand vastgemaakt. Net als de brander en de gasflessen. Een paar mannen hielden de ballonmond open waar lucht werd ingeblazen.

Zodra de ballon zich wat gevuld had, werd de lucht met de brander opgewarmd. Vrij snel kregen we een strakke mooie luchtballon, de mand zette zich recht. De piloot verzocht iedereen in de mand plaats te nemen.

We kregen nog een korte deskundige uitleg over veiligheid, do’s-and-don’ts en weg waren we. Voor een ballonvaart richting Gent, de hoofdstad van Oost-Vlaanderen. Met familie en vrienden. Het was super om zo samen mijn verjaardag te vieren.

Gedragen door de wind, varen door de lucht 

Na ons vertrek in Ronse dreven we rustig via Oudenaarde in de richting van Gent. Onder ons slingerde de Schelde zich door het landschap. Nooit vergeet ik nog hoe zalig een ballonvaart is. Alleen de wind waarmee je door de lucht vaart. Een goed uur puur genieten. Met te weinig ogen om alles op te nemen.

Gelukkig gaf Ramses ons het advies enkele filmpjes te maken met onze smartphone. Even voor Gent maakte onze luchtballon een zachte landing. We raakten net ver genoeg om nog te genieten van een mooi zicht op de Gentse binnenstad.

Samen met de crew werd de ballon vakkundig ingepakt. Daarna was het tijd voor het klassieke glaasje dat Dom Pérignon wereldberoemd maakte.